Föreningen tipsar om:

(På denna sida tipsar föreningen om evenemang som inte arrangeras av Stallarholmens Vikingar. Har Du något som vi skulle kunna tipsa om? Skicka text och länk till webmaster@stallarholmensvikingar.se

Birka har en ny utställning!

Möt Älgmannen och Ynglingen från 700-talet, Kvinan med den gröna bägaren från 800-talet och Krigarkvinnan från 900-talet. De levde alla under olika århundraden, hade olika social status, kön, ålder och yrken. Men en sak hade de alla gemensamt - de blev begravda på Birka.


Genom att återskapa dessa fyra individer och förmedla deras berätelse vill vi ge en inblick i hur livet kan ha tett sig påvikingatidens Birka. Istället för att enbart visa artefakter och fakta, levandegörs personerna i gravarna genom fotografier med rekonstruktioner av deras graavgåvor och kläder. Med hjälp av arkeologiska tekniker som DNA, strontiumananalyser av tänder, osteologi och arkeologi berättas deras historia.


För mer information om Birka, besök:
www.birkavikingastaden.se

Gamla Uppsala Museum

Nu öppnar museet så smått igen! Vi har öppet dagligen kl. 11.00 -17.00. Följande åtgärder tas för att minska risken för smittspridning:

- Visningar sker utomhus i små grupper. Visningar ingår i ordinarie avgift och anmälan sker i tältet utanför museet. Visningstider är kl. 12. 13, 14(familjevisning), 15 och 16(engelska). Det går även bra att boka privat visning utomhus för grupper om max 15 personer. Kontakta gärna museet för priser och mer information.
- VR-upplevelse samt Vikingaskola med pyssel och liknande uteblir tills vidare. Vikingaskola erbjuds istället i form av familjevisning kl. 14 eller i videoformat på vår Facebooksida för dig som vill ha tips på roliga saker att göra hemma.
- Följ anvisningar för köer och liknande och håll avstånd från andra besökare och från personalen.
- Avstå från besök om du känner dig lite sjuk.
- Personalen torkar av kassaytor och dörrhandtag. Handsprit tillhandahålles för besökare.


För mer information om Gamla Uppsala Museum, besök:

www.raa.se/gamlauppsalaVikingagården Gunnes gård

Från och med tisdag 2/6 har vi sommaröppet på gården. Sex dagar i veckan, tis-sön kl 10-16 under juni, juli, och augusti, är grindarna öppna och personal på plats.


Välkomna att besöka en rekonstruerad vikingagård med djur och få uppleva livet i Upplands Väsby som det var för 1000 år sedan!


Vi fortsätter med anpassat program och begränsning av aktiviteter pga corona, men hoppas att restriktionerna lättar så småningom. Vi uppmanar alla besökare att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.


Välkomna!


För mer information om Vikingagården Gunnes gård, besök: www.upplandsvasby.se/gunnes

Välkomna till Birka önskar vi i Birka-Hovgårdens gille!
 
Hej alla medlemmar och föreningar (ganska) nära Birka!
 
I sommar har vi tänkt försöka återskapa Birka som det kan ha sett ut under dess storhetstid. Vi vill att kvarteret på Birka ska myllra av liv – handelsfolk, hantverkare, fattiga, rika, gamla, unga, nordmän, ruser, blåmän, resande från särkland… Vi hoppas och önskar att ni vill vara med och förverkliga detta!
Under två veckor den 6-19 juli (vecka 28 och 29) kommer vi öppna upp för andra föreningar att leva, bo, sälja, köpa, hantverka osv på Birka. 
Vecka 28 riktar vi oss till båtfolk, då blir det båtvecka under namnet ”Kampen om Lögrin”. Alla föreningar med vikingabåt är välkomna då det kommer ordnas festligheter och tävlingar.
Vecka 29 riktar vi oss även till andra föreningar då veckan går under namnet ”Vikingar på Birka”. Res tillbaka 1000 år i tiden och var med om ett Birka fullt med folk.
 
Ni som deltar bjuds på frukost och middag. Dessutom ordnar vi ett stort gille den 11 juli.
När ni anmäler intresse får ni mer information om vad som kommer att hända och om vad som gäller.
 
Anmäl er till styrelsen@birkahovgarden.se  
 
Hälsningar Styrelsen Birka-Hovgårdens gille