Föreningen tipsar om:

(På denna sida tipsar föreningen om evenemang som inte arrangeras av Stallarholmens Vikingar. Har Du något som vi skulle kunna tipsa om? Skicka text och länk till webmaster@stallarholmensvikingar.se

Vinterträff i Saula

Den 21-23 februari är det dags för den årliga vinterträffen i Saula, Estland. 

Deltagaravgiften ligger på 50 Euro som betalas på plats. Utöver detta tillkommer kostnad för mat, som man antingen tar med sig eller äter i restaurangen på plats.Frukost ordnas för några Euro. 

Inkvarteringen är enkel, men det finns sängkläder/sängar/dusch o wc i alla hus. 

Träffen innehåller föreläsningar/seminarier, försäljning, lekar, fightingturnering, umgänge i ölbänk och i bastu.

Bäst är att ta Estlandsfärjan torsdag eftermiddag/kväll från Stockholm och komma tillbaka måndag förmiddag. Ta med vikingakläder, boka in er och följ med till vintern

 

För bokning av boende maila till info@viikingitekyla.ee
Vi kallar dom vikingar - men vad betyder det?

Datum: 18 mars, 1 april och 22 april
Tid: 18.00
Biljetter: säljstart 18 februari
Arrangör: Historiska Museet

Vikingen har dykt upp i populärkultur och konst sedan 1800-talet. TV-serier som Vikings och Beforeigners har höga tittarsiffror. Men varför är vikingarna så intressanta? Som uppladdning inför vår nya vikingautställning som öppnar i juni, bjuder vi på tre samtalskvällar där Tobias Svanelid från Vetenskapsradion Historia i P1 möter olika experter.

Del 1 18 mars: Vi kallar dom vikingar, men vad betyder det?

Del 2, 1 april: Vad betyder ordet viking?
Del 3, 22 april: Och vad är det som gör vikingatiden så speciell?

Med Charlotte Hedenstierna-Jonson, arkeolog och forskare på Historiska museet och vid Uppsala universitet, bland annat inom projektet The Viking Phenomenon.


Biljetter finns här: Tickster


Mer info: Vi kallar dom vikingarSy i läder - helgkurs i läderarbete

Datum: 21 mars - 22 mars

Tid: 09.30 lördag - 17.00 söndag

Biljetter: 1.800 kronor

Arrangör: Sörmlands Museum

Det här är kursen för dig som är intresserad av att lära dig grunderna i lädersömnad för hand. Ingen tidigare erfarenhet i lädersömnad krävs.

Vi börjar med en föreläsning om lädrets historia, egenskaper och användningsområden. Sedan går vi vidare till att praktiskt arbeta i läder.

Vi kommer att jobba i lite stabilare och ofärgat läder och tillverka en liten väska, etui eller ett fodral. Det kommer att finnas grundmallar att utgå från, men för den som vill kommer vi även gå igenom lite grundläggande "mönstertänk".

Vi jobbar med handsömnad och med hjälp av nål, tråd och syl syr vi stygn för stygn, hål för hål; för att få en förståelse för vad våra olika val av tråd, lädertjocklek och noggrannhet ger för utslag i det färdiga objektet.

Kursledare: Cathrin Åhlén

För mer info och biljetter:

https://sormlandsmuseum.se/program/sy-i-lader--kurs-i-grundlaggande-ladersomnad/

Öga mot öga med forntiden

Datum: 20 mars
Tid: 15.00-16.00
Biljetter: säljstart 20 februari
Arrangör: Historiska Museet


Forntiden befolkades av människor som du och jag. Människor med sorger, bekymmer och glädjeämnen. Ändå gör avståndet i tid att vi ofta inte ser dessa personer som individer.


Det vill Kent Andersson, avdelningschef för Samlingar och Forskning vid Statens Historiska museer, råda bot på. Genom ett urval av föremål från järnåldern visar Kent hur vi kan förstå mer om den värld våra förfäder levde i. Hur såg de ut? Vilka kläder och frisyrer var moderna? Hur såg de på sig själva och vilka andra kulturer influerades de av?


I samarbete med Natur & Kultur förlag. Boken finns till försäljning och författaren signerar.

Biljetter finns här: Tickster

Mer info: Öga mot öga med forntiden


Handsy i linnetyg
Datum: 25-26 april
Tid: 9:30- 17:00
Biljetter: 1.800 kronor
Kursledare: Magdalena Fick
Arrangör: Sörmlands Museum


En kurs för dig som vill lära dig tekniker för att sy i linne för hand. Här får du lära dig de stygn som förekommer i de vanligaste linneplaggen. Du får lära dig vilka stygn och sömmar som används till vad i linnesömnad.


Under kursen får du hjälp med att starta upp sömnaden av ett handsytt linneplagg såsom särk, skjorta eller varför inte ett modernt handsytt plagg. Här får du proffshjälp att passa in plagget efter dina egna mått.

På kursen jobbar vi med ett generellt mönster som passar till många folkdräkter eller historiska sammanhang. Vill du sy en speciell sorts särk eller skjorta till exempelvis en viss sorts folkdräkt, så behöver du ta med mönster eller beskrivning till den.

Kursen är en introduktion och omfattar också kort historik, materialval, och studier av äldre plagg. Den här kursen passar för dig som har viss sömnadsvana.


Anmälan och info finner du här: Sörmlands Museum