Föreningen Stallarholmens Vikingar grundades 2002 av Edmund Eriksson.
(Det är Edmund som tecknat skeppet med vikingen som pryder vår logga.)
Tanken med föreningen var att skapa något som kunde föra bygden samman, och att sätta Stallarholmen på kartan – något som lyckats över förväntan.
Vårt största och viktigaste åtagande var skapandet av en vikingafestival – Vikingafestival i Vikingabygd – första helgen i juli 2003. Detta första år kom 7 000 personer till festivalen, och det var dubbelt så mycket som någon räknat med. Succén har sedan fortsatt och blivit ett årligen återkommande evenemang i Stallarholmen.
Den bärande tanken i föreningen är att gamla och unga i Stallarholmen ska ha en gemensam mötesplats, och tillsammans utöva olika aktiviteter med vikingatema. För närvarande har vi olika grupper som arbetar med hantverk,
barnaktiviteter, tematräffar m.m. Vi har också grupper som arbetar med festivalen, som matgruppen och barnbyn. Totalt arbetar ca. 100 personer med festivalen, helt ideellt, vilket skapar en fantastisk känsla för bygden och oss som bor här.
Medlemsavgiften är 150 kronor för enskild medlem och 300 kronor för familj.
(Till familj räknas två (2) vuxna folkbokförda på adressen samt hemmavarande barn under 20 år).
Avgiften sätts in på postgiro 34 84 78-9, och glöm inte att skriva namn och födelseår på samtliga familjemedlemmar samt adress och mail dit medlemsbrev och annan information kan skickas.
Får det inte plats så går det att maila uppgifterna till kontakt@stallarholmensvikingar.se.
Föreningens stadgar finner du här
21 november 2012 utsågs föreningen till Årets Stallarholmsförening av Stallarholmens Nätverk med motiveringen:
"För att med ideella krafter ha byggt en förening från grunden till det fantastiska den är idag. Att ha bidragit till att Stallarholmens utbud av sommaraktiviteter som har lockat mängder med människor från hela sverige och även internationellt. Föreningen har inte bara bidragit med enstaka evenemang utan erbjudit utbildning och skapat gemenskap för såväl medborgare som elever på Stallarholmsskolan. I år firade de 10 år!"
1 oktober 2005 hade Stallarholmens vikingar äran att mottaga Strängnäs kommuns pris för bästa marknadsföring. Motiveringen löd:
”Stallarholmens vikingar har utgått från sin egen hembygds historia och med beundransvärd företagsamhet och entusiasm och ett brett lokalt engagemang skapat en årlig vikingafestival av hög kvalitet. Festivalen har redan från start varit en stor succé, som Stallarholmens Vikingar sedan utvecklat och förbättrat varje år. Vikingafestivalen har i växande grad kommit att uppmärksammas långt utanför kommunens gränser och därmed på ett föredömligt sätt marknadsfört Stallarholmen och Strängnäs kommun”.
2004 gick Strängnäs kommuns kulturstipendium till Stallarholmens vikingar, och mottogs en gråkall septemberdag i Ugglans park. I motiveringen stod det bl.a. att föreningen ”förenar en hel bygd, både ungdomar och äldre, i dess tusenåriga kulturhistoria”.
Eftersom vi tycker att ungdomsverksamhet är viktigt, bestämde vi oss 2005 för att satsa pengarna från kulturpriset på ett projekt i Stallarholmsskolan, Projekt Vanaheim.
Projektet omfattade till en början två fjärdeklasser och två åttondeklasser, totalt ca 90 elever. Efter en hel del uppdrag under vintern, utmynnade detta i ett tvådagars vikingaläger på hemlig plats. Skolbarnens besök i vikingabyn blev väldigt lyckat. Vi hade laddat med mycket aktiviteter, både dagliga och nattliga äventyr.
Barnen och ungdomarna fick pröva på hantverk av olika slag, exempelvis att tälja i trä, smide, smyckestillverkning, väva band i brickvävsteknik och mycket annat. En aktivitet utan mobil, MP3-spelare, klocka och andra nymodigheter från 2000-talet gick faktiskt rätt bra. Jeans och T-shirt fick också stanna hemma. Alla var klädda som vikingar, och sov i tält med halm som madrass - alltså ett riktigt vikingaliv. Vanaheim ändrades så småningom till att vara en aktivitet för skolans fjärdeklassare när de läste om vikingatiden och fick med åren lite olika utseende och kunde vara ett besök på en vikingatida gård eller på något annat hemligt resmål.
Sedan 2019 är Vanaheim nu Holmes Felag med olika barn- och ungdomsaktiviteter i föreningens regi. Lite av ett "vikingamulle" där barnen får lära sig och prova olika saker om och från vikingatiden.
Under höst, vinter & vår så träffas flitiga vikingar och skapar nytt inför kommande vikingasäsong. Det sys kläder, vävs brickband, nålbinds. Det tillverkas knivar, kistor, bänkar och mycket mer.
Vi träffas i föreningslokalen Holmgård i Stallarholmen några kvällar i månaden. Medtag det du vill hantverka med, fika (kaffe/te finns) och glatt humör.
Info om datum, tider och adress hittar du under fliken "Vad händer?" På den sidan hittar du också informatiom om våra olika kurser som vi genomför i samarbete med Studiefrämjandet.
Några gånger per år har vi hantverksdagar/-helger då vi träffas för att hantverka tillsammans. Sömnad, brodyr, smide, brickbandsvävning, nålbindning och snickeri är lite av vad det pysslas med under dessa dagar. Ofta så avslutas dagarna med lite god mat.
Föreningen har en del mönster att låna om man inte har egna. Det är bl.a. byxor, tunika, mantel m.fl.