Föreningen tipsar om:

(På denna sida tipsar föreningen om evenemang som inte arrangeras av Stallarholmens Vikingar. Har Du något som vi skulle kunna tipsa om? Skicka text och länk till webmaster@stallarholmensvikingar.se

Höstlov: Völva, Vikingalekar och Rysliga barnvisningar
Datum: dagligen 26 oktober - 3 november
Tid: 10.00-17.00
Plats: The Viking museum, Stockholm
Upptäck Vikingatidens rysligaste, och roligaste sidor. Låt völvan spå din framtid, utmana en viking på svärd-fight. Barnvisningar och aktiviteter varje dag.


Läs mer om vad som händer dessa dagar på: https://vikingaliv.se/event/hiskligt-hostlov/


*  *  *


Återskaparna: Växtfärgning då och nu

Datum: söndag 10 november

Tid: 14.00-15.00
Biljetter: 120 kronor.

Plats: Medeltidsmuseet, Stockholm


Amica Sundström och Maria Neijman från S:t Olofs gille berättar och visar hur man färgade garn och tyg under medeltiden och tipsar hur man kan färga själv.

Krapp, vejde och vau var medeltidens vanligast växtfärgningspigment. Hur färgade man tyg och garn? Vem färgade? Och hur blev resultatet? Återskaparna från S:t Olofs gille berättar och visar hur man gjorde och tipsar hur man kan färga själv.

S:t Olofs Gille är ett sällskap som sedan 1998 har återskapat borgare i senmedeltidens Stockholm med fokus på tiden för slaget vid Brunkeberg, 1471. Under hösten 2019 ställer sällskapet ut hantverk utifrån medeltida fynd på Medeltidsmuseet.


För mer info och biljetter:

https://www.facebook.com/events/421043498549850/


Återskaparna: Tyg och vävning

Datum: 13 november

Tid: 18.00-19.00

Biljetter: 120 kronor

Plats: Medeltidsmuseet, Stockholm


Medlemmar av S:t Olofs gille berättar om medeltidens tyger och vävtekniker.
Tuskaft, kypert och krabbasnår. Medeltidens vävtekniker och tyger står i fokus i denna föreläsning av medlemmar ur S:t Olofs gille. Se närbilder på historiska tyger och känn och kläm på nyproducerade prover som motsvarardåtidens tygkvaliteter.


För mer info och biljetter:
https://www.facebook.com/events/962530114113483/


*  *  *

Vikingatida vardag - hemma (seminarium)
Tid: Lördagen den 16 november 2019 kl 10-16.30. Insläpp och registrering 09.45.
Avbrott för lunch och eftermiddagsfika.

Plats: Historiska museet, Hörsalen. Narvavägen 17, Stockholm.

Anmälan: Ann Pettersson e-mail ann@hembygd.se senast 6 november.

Avgift: 250 kronor inkl. lättare lunch samt eftermiddagsfika.

Avgiften betalas in (efter bekräftad anmälan) till Stockholms läns hembygdsförbund: plusgiro 588356-6 eller via Swish nummer 1230 134 635, ange ”Vikingavardag”.


De har kommit att kallas vikingar – de som for ut på äventyrliga handelsresor, krigs- och plundringståg. Men för de allra flesta under dessa århundraden kretsade livet mest kring arbetet och tillvaron hemma på gården. Men vad vet vi egentligen om den vikingatida vardagen kring gårdstunet? Hur mådde man? Hur var man klädd? Vad stod på middagsbordet?

Under detta heldagsseminarium låter vi forskarna berätta vad man idag vet om livet ”hemma” för ungefär tusen år sedan. De skriftliga källorna är knapphändiga, men med moderna vetenskapliga metoder och studier av benmaterial, föremål, gravar och gårdstomter börjar vi skymta deras vardag.

Seminariet är ett samarrangemang mellan Arkeologigruppen vid Stockholms läns hembygdsförbund och Stockholms läns museum med stöd av Sensus.


Läs mer om programmet på www.hembygd.se/stockholm


*  *  *

Återskaparna: Skor och skomakare
Datum: söndag 23 januari 2020
Tid: 14.00-15.00
Biljetter: 120 kronor

Plats: Medeltidsmuseet, Stockholm


Sofia Berg och Henrik Summanen, medlemmar av S:t Olofs gille, föreläser om medeltidens skor och skomakare.
Medeltidens skor syddes med svinborst på läst av professionella skomakare. Alla skor vändsyddes och inga stygn fick synas på utsidan av den vända skon. Modellerna ändrades ganska ofta och en del moden var bara aktuella några decennier. Idag kan vi ofta datera en arkeologisk sko till mellan 50 och 100 år bara genom att titta på modellen och tekniken.
S:t Olofs Gille är ett sällskap som sedan 1998 har återskapat borgare i senmedeltidens Stockholm med fokus på tiden för slaget vid Brunkeberg, 1471. Under hösten 2019 ställer sällskapet ut hantverk utifrån medeltida fynd på Medeltidsmuseet.


För mer info och biljetter:
https://www.facebook.com/events/2205599376407911/


*  *  *

Länsstyrelsen i Södermanlands län

Länsstyrelsen håller under hösten ett antal forntidsvandringar runt om i länet. Bla i Strängnäs, Eskilstuna och Oxelösund. Låter det intressant gå in på deras hemsida för mer information.


www.lansstyrelsen.se


*  *  *


Hantverkskurser

Vill du/ni gå någon inspirerande kurs i hantverk? Fläta korgar, väva brickband, garva fårskinnsfällar, silversmide eller någonting annat?

Det finns kurser med varierande längd för nybörjare och fortsättningskurser för dig som redan har förkunskaper.


Titta på dessa sidor:

www.sormlandsmuseum.se

http://www.backedal.se

http://www.spangmurs.se